Preskoči na glavni sadržaj

Savjeti

Unutar ovih materijala nalazit će se primjeri zadataka koje možete pokušati riješiti te tako provjeriti koliko ste naučili. Većina primjera bit će preuzeta sa stranice Codeforces. Iz tog razloga savjetujemo vam da na toj stranici otvorite besplatni račun da biste mogli pratiti vlastiti napredak, te možete početi sudjelovati i na natjecanjima koje oni organiziraju.

Natjecanja na platformi Codeforces su podijeljena u tri kategorije. Div. 3 je kategorija za apsolutne početnike (tzv. newbies) te se u toj kategoriji natjecanja rijetko održavaju. Div. 2 je kategorija za one malo naprednije te se natjecanja u toj kategoriji održavaju relativno često. Div. 1 je kategorija za napredne programere te se natjecanja u toj kategoriji održavaju rijetko.

Naš savjet je da isprobate opciju Virtual participation nekog natjecanja (npr. ovog) prije nego se prvi put zapravo prijavite. Na taj način možete vidjeti koji biste bili da ste se zapravo natjecali na tom natjecanju.

Nakon svakog natjecanja se objavi editorial, tj. rješenje zadataka s objašnjenjima. U slučaju da niste upoznati s nekim pojmom koji pronađete u tim rješenjima, preporučujemo da ih proguglate te pokušate riješiti taj zadatak sa svojim novim saznanjima.

Ako želite pratiti vlastitu statistiku na Codeforcesu, možete koristiti ovaj alat koji na temelju oznaka zadataka koje ste riješili i onih koje niste uspjeli riješiti procjenjuje u kojim se kategorijama dobri, a na kojima trebate još raditi te vam na temelju tih podataka predlaže zadatke za vježbu.

Također savjetujemo da se pridružite i našem Discord serveru na kojem možete pronaći zanimljive ljude koji se također bave natjecateljskim programiranjem te koji su vam spremni pomoći u slučaju da negdje zapnete.

Osim toga, koliko god možda zvučalo smiješno, bitno je znati dobro guglati. Kad god vam nešto nije jasno ili zapnete negdje, bitno je znati postaviti dobar upit. Ovaj YouTube video jako dobro objašnjava neke naprednije metode guglanja. Ovi materijali govore o općenitim konceptima koji su potrebni za rješavanje mnoštva problema, međutim, nekad se zna dogoditi da zapnete u implementaciji nekog specifičnog oblika nekog algoritma te trebate pomoć s njim. Za takve situacije preporučujem da pretražujete stranicu GeeksForGeeks na kojoj možete pronaći specifične implementacije određenih algoritama.

Sretno s učenjem!